In timp ce unele studii sugereaza ca oamenii dezordonati sunt mai inteligenti, altele au aratat ca cei care traiesc in medii aglomerate sunt mai stresati. Dincolo de cercetari, pentru aceia dintre noi care duc un stil de viata aglomerat, o casa curata, ordonata si aerisita contribuie la relaxare. Minimalismul este, deci, un stil perfect pentru omul modern.

Afla mai multe despre acest stil, care incepe sa se remarce din ce in ce mai mult in casele romanilor, si invata sa-i aplici principiile si tu in casa ta.

Amenajarea minimalista

Principii aplicate

Recomandari si trucuri

 

Amenajarea minimalista

Minimalismul a aparut la New York la inceputul anilor ’60, in randul artistilor care au renuntat in mod constient la ornamentele baroce, despre care credeau ca au devenit invechite. Noua arta a favorizat obiectele “cool”, in fata celor dramatice. Pana la sfarsitul anilor ’70, minimalismul a triumfat in America si Europa cu ajutorul unor curatori muzeali, dealeri de arta si publicatii, plus noi sisteme de patronaj privat si guvernamental.

Ideea principala a designului minimalist este utilizarea unor forme simple si naturale. Acest principiu este o baza a stilului oriental in design, in special pentru designul japonez clasic, care a devenit chiar baza minimalismului.

Minimalismul in designul interior inseamna camere spatioase, cu un minim de mobilier si detalii. Elementul principal al acestui stil este atentia asupra formei, culorii si texturii. Planificarea nu presupune impartirea in incaperi; mobilierul, textilele sau peretii de sticla joaca rolul de separatoare. Accentul cade pe forme geometrice ascutite si asimetrie. Zonele lucioase si liniile drepte arata uimitor in acest interior. Detaliile trebuie sa fie facute din otel inoxidabil sau crom. Cantitatea de accesorii trebuie sa fie minima. Podeaua trebuie acoperita cu materiale care sunt usor de curatat – lemn, linoleum sau placi de piatra. Minimalismul implica mult spatiu de depozitare, pentru a nu lasa la vedere obiectele inutile.

In privinta paletei cromatice, albul este culoarea principala pentru acest stil. Albul ar trebui sa formeze baza pentru pereti, podea si mobilier. Ca alternativa, poti alege culori neutre, cum ar fi bej, gri, verde deschis. Poti adauga o culoare puternica pentru accent. Culoarea rosie este traditionala si cea mai populara alegere pentru evidentierea detaliilor pe un fundal alb, desi este o chestiune de gust si poate fi aleasa orice alta culoare. Ferestrele mari, care de obicei nu au perdele, creeaza un efect de luminozitate.

Minimalismul este apreciat deoarece interiorul in acest stil este foarte usor si da senzatia de libertate. Minimalismul este deosebit de popular printre oameni de afaceri si oameni creativi care pretuiesc combinatia de simplitate, sofisticare, frumusete si lucruri practice.

Principii aplicate

Ca sa te familiarizezi cu acest concept, ti-am pregatit cateva detalii pentru fiecare parte a casei:

Peretii sunt de cele mai multe ori vopsiti in alb, pentru a conferi senzatia unui spatiu aerisit. Insa, pentru un plus de culoare, poti accentua unul dintre pereti, aplicand tapet sau vopsea sau un tablou impunator.

Lumina artificiala poate completa cu succes sursa naturala. Lumina caracteristica stilului minimalist este difuza si calda. De asemenea, lumina nu vine de la o singura sursa, ci de la mai multe corpuri de iluminat. Poti opta pentru lampile uriase, asezate pe podea sau suspendate sau spoturi de diferite forme si marimi.

Mobilierul trebuie realizat in culori naturale de lemn precum fag, mesteacan, salcam, stejar, combinate cu alb sau crem. Stilul minimalist sustine ideea de open-space, de transparenta. Daca nu empatizezi cu acest principiu, poti face un compromis cu ajutorul unor pereti de sticla, pe structura de fier, care vor permite camerelor sa comunice, delimitand subtil spatiile.

Parchetul laminat, indiferent de nuanta, este cea mai buna alegere pentru placarea pardoselii intr-o casa decorata in stil minimalist. Pe acest tip de pardoseala se vad foarte bine covoarele monocromatice sau cu imprimeuri geometrice multicolore.

Dormitorul este locul unde se aduna cel mai usor obiecte imprastiate, asa ca prima regula este sa le aduni si sa le depozitezi in cosuri, cutii si rafturi, in interiorul unui dulap. Scapa si de obiectele de mobilier inutil si pastreaza-le pe cele cu linii drepte, fara ornamente. Spre exemplu, in locul unei rame de pat cu ornamente florale, alege una simpla sau chiar un suport de paleti care sa sustina salteaua. Adauga textile in culori neutre – cearsaf, perne, cuvertura, covoare, perdele (optionale) si integreaza o pata de culoare cu ajutorul unui singur obiect (o perna galbena, un scaun rosu sau poate chiar o ilustratie pe perete).

In camera de zi, regula obiectelor imprastiate se aplica tot prima. Gandeste-te apoi la cum poti obtine un numar minim de obiecte in aceasta incapere. In loc sa ai 2 fotolii si o canapea mica, alege un coltar incapator, de culoare neutra si asaza-l in centrul camerei, pe covor. Covorul nu trebuie sa acopere marginile peretilor, e suficient sa fie centrat si sa aiba cel putin doua picioare ale canapelei pe el. In locul bibelourilor sau altor obiecte decorative dramatice, poti aduce in living plante in ghiveci, obiecte din fier sau lemn. Sau chiar corpul de iluminat poate functiona ca ornament, daca este din cupru sau face parte din celebra serie de corpuri de iluminat cu forma de anghinare.

In bucatarie, vei avea din nou multa treaba eliminand obiectele de care nu ai nevoie: rezuma-te doar la setul de cutite, farfurii si accesorii pe care le folosesti. Creeaza mult spatiu de depozitare pentru oale, boluri, farfurii, tacamuri si electronice, astfel incat vizibila sa fie doar fructiera, pe blat. Alege mobila in culoare deschisa cu blat din lemn si nu folosi mai mult de o culoare pentru dulapuri. Nu uita de lumini: daca ai masa in bucatarie, poti atarna corpuri de iluminat suspendate deasupra acesteia, pentru un efect sofisticat.

AMENAJAREA MINIMALISTA. PRINCIPIILE ACESTUI STIL DE DESIGN SI INSPIRATIE PENTRU CASA TA

Lasă un răspuns